wtorek, 16 października 2012

436

Lubię pasztety. Jednak, kiedy patrzę na skład tych "sklepowych", to ogarnia mnie lęk i odechciewa mi się spróbować, choćby odrobinę ... Pewnego dnia, koleżanka z pracy pochwaliła się, że zrobiła pasztet sama. Poprosiłam o przepis. W zeszłą sobotę postanowiłam i ja spróbować zrobić coś, co by chociaż pasztet przypominało. Przepis kompletnie zmieniłam, no ... może jedynie wątróbka pozostała. Wyszedł mi pasztet o dość delikatnym smaku, mimo różnorodnych składników i przyjemnym zapachu. Świetnie daje się nim smarować pieczywo i jest naprawdę smaczny. Bardzo polecam, szczególnie, jeśli Wasze dzieci lubią pasztety :o)



Pasztet
na dwie małe keksówki (9x16cm)

Składniki:

0,5 kg wątróbki drobiowej
1 pierś kurza
1 duża cebula
1 papryka
1 śmietana 30 lub 36%
1 bułka
1 marchewka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka musztardy
w oryginalnym przepisie były też jajka, ja je pominęłam - nie chciałam zbyt zwartej masy, wolę, gdy pasztet daje się łatwo rozsmarować
-----------------

bułkę namoczyć w mleku; umytą pierś pokroić na mniejsze kawałki, osolić, posypać papryką (lub doprawić wg uznania) i upiec lub ugotować z marchewką, odstawić, by ostygła; cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, przyprawiając ulubionymi przyprawami (ja posoliłam, wsypałam odrobinę kuminu rzymskiego, ziół prowansalskich, cukru i lekko pokropiłam octem winnym), następnie wrzucić wątróbkę i chwilę podpiec; gdy pierś i wątróbką ostygną, wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na "papkę"; do zmiksowanej masy wmieszać śmietanę i musztardę; wszystko przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i zapiekać w 180 stopniach przez ok. 45 minut.

Z pewnością ten pasztet posłuży mi wkrótce jako farsz do pasztecików :o)


A na to plasterek pomidorka albo kiszonego ogórka ...
SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Niezły pasztet;) Ja ostatnio zrobiłam paprykarz i wyszedł przyzwoicie, ostatnio stałam się fanką domowego jedzenia bez sklepowych "ulepszaczy". Twoje danie wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie bardzo. :) Jestem fanką domowych pieczeni, pasztetów, wędzonek. Robię pasztet z drobiu, pieczeń rzymską a mielonego mięsa na ciepło i na zimno - bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie więc pewnie tak smakuje! Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i podzielenie się opinią :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...