Pasztet
na dwie małe keksówki (9x16cm)
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 pierś kurza
1 duża cebula
1 papryka
1 śmietana 30 lub 36%
1 bułka
1 marchewka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka musztardy
w oryginalnym przepisie były też jajka, ja je pominęłam - nie chciałam zbyt zwartej masy, wolę, gdy pasztet daje się łatwo rozsmarować
-----------------
bułkę namoczyć w mleku; umytą pierś pokroić na mniejsze kawałki, osolić, posypać papryką (lub doprawić wg uznania) i upiec lub ugotować z marchewką, odstawić, by ostygła; cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, przyprawiając ulubionymi przyprawami (ja posoliłam, wsypałam odrobinę kuminu rzymskiego, ziół prowansalskich, cukru i lekko pokropiłam octem winnym), następnie wrzucić wątróbkę i chwilę podpiec; gdy pierś i wątróbką ostygną, wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na "papkę"; do zmiksowanej masy wmieszać śmietanę i musztardę; wszystko przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i zapiekać w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Z pewnością ten pasztet posłuży mi wkrótce jako farsz do pasztecików :o)
A na to plasterek pomidorka albo kiszonego ogórka ... |
SMACZNEGO!
Niezły pasztet;) Ja ostatnio zrobiłam paprykarz i wyszedł przyzwoicie, ostatnio stałam się fanką domowego jedzenia bez sklepowych "ulepszaczy". Twoje danie wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie bardzo. :) Jestem fanką domowych pieczeni, pasztetów, wędzonek. Robię pasztet z drobiu, pieczeń rzymską a mielonego mięsa na ciepło i na zimno - bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie więc pewnie tak smakuje! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń