Szukając przepisu na czekoladowe ciastka trafiłam na kilka przepisów ciastek czekoladowych o popękanej powierzchni. Zaciekawił mnie ich wygląd i smak, więc postanowiłam je upiec. Dostosowałam składniki i ich ilość do swoich upodobań i zrobiłam ciasto. Włożyłam je do lodówki, bo tego wymagał przepis, i .... zapomniałam o nim na dwa dni. Schłodziło się, a jakże! Mimo to, ciastka wyszły bardzo smaczne, genialnie pasują do majówkowej kawy, dlatego polecam je, o ile lubicie czekoladę :o)))
Czekoladowe popękane ciastka
(na ok. 40 ciastek)
pół kostki masła
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 tabliczki czekolady
ok. 2 szklanki mąki
bakalie
ok. pół szklanki cukru pudru
-----------------------
pokruszyć czekoladę, wrzucić do rondelka wraz z masłem i roztopić, ostudzić; ubić białka na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka i roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać; na końcu wsypać mąkę, sól i proszek i bakalie, dobrze wymieszać i chłodzić w lodówce przez parę godzin (najlepiej przez noc); formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze; ułożyć na blasze zachowując odstępy; piec w temp. 170 st. przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Prezentują się smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńChyba muszę spróbować upiec...
Pozdrawiam Agnieszka
Hmm.Proste się wydają w wykonaniu,to może się skuszę
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie zapomniałaś ich zjeść? ;)
OdpowiedzUsuńwłasnie mam keks w piekarniku , a ciasteczka muszę zrobić w niedzielę:), może wypróbuję Twoje:)!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń