piątek, 2 maja 2014

517

Szukając przepisu na czekoladowe ciastka trafiłam na kilka przepisów ciastek czekoladowych o popękanej powierzchni. Zaciekawił mnie ich wygląd i smak, więc postanowiłam je upiec. Dostosowałam składniki i ich ilość do swoich upodobań i zrobiłam ciasto. Włożyłam je do lodówki, bo tego wymagał przepis, i .... zapomniałam o nim na dwa dni. Schłodziło się, a jakże! Mimo to, ciastka wyszły bardzo smaczne, genialnie pasują do majówkowej kawy, dlatego polecam je, o ile lubicie czekoladę :o)))

Czekoladowe popękane ciastka
(na ok. 40 ciastek)



pół kostki masła
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 tabliczki czekolady
ok. 2 szklanki mąki
bakalie
ok. pół szklanki cukru pudru
-----------------------  
pokruszyć czekoladę, wrzucić do rondelka wraz z masłem i roztopić, ostudzić; ubić białka na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka i roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać; na końcu wsypać mąkę, sól i proszek i bakalie, dobrze wymieszać i chłodzić w lodówce przez parę godzin (najlepiej przez noc); formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze; ułożyć na blasze zachowując odstępy; piec w temp. 170 st. przez ok. 15 minut.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Prezentują się smakowicie ;-)
    Chyba muszę spróbować upiec...
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.Proste się wydają w wykonaniu,to może się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że nie zapomniałaś ich zjeść? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie mam keks w piekarniku , a ciasteczka muszę zrobić w niedzielę:), może wypróbuję Twoje:)!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i podzielenie się opinią :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...