Sernik dla leniwców
Spód
1,5 szk mąki
2 żółtka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szk cukru pudru
130g zimnego masła
szybko zagnieść, wylepić ciastem spód blaszki (ok. 23x34cm), przykryć ciasto folią i schłodzić ok. pół godz. w lodówce; po tym czasie nakłuć widelcem i piec 15min. w 180 stopniach
Masa serowa
wrzucić do miski:
1,5kg twarogu tłustego (u mnie tłusty wiejski)
13 żółtek
szklanka cukru pudru (lub ciut więcej, jeśli lubicie mocno słodkie ciasta)
zmiksować blenderem, następnie dodać:
4 paczki budyniu śmietankowego
100g masła, roztopione i ostudzone
ubite na sztywno białka
bakalie
wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na wystudzony spód
piec ok. 1,5h w 170 stopniach
Upieczone ciasto polać lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę i podzielenie się opinią :o)