Uniwersalne, smaczne i łatwe, dlatego je robię :o)
na ok.30szt dużych rogali
1kg maki
50g drożdży
1,5 szk. ciepłego mleka
3 jaja
2 łyżki śmietany
2 łyżki roztopionego masła
6 łyżek cukru
szczypta soli
-----------------------
wsypać mąkę do miski, zrobić dołek; do dołka wkruszyć drożdże, posypać je łyżeczką cukru i zalać połową szklanki mleka; paluchem zamieszać w dołku, by drożdże się rozpuściły; zostawić na ok. 5 min do wyrośnięcia; dodać resztę składników, z wyjątkiem soli i masła; zarobić ciasto, pod koniec wyrabiania dosypać sól i dolewać masło po trochu; wyrobione ciasto nakryć ręcznikiem kuchennym do podwojenia objętości (zajmie to ok. 1 h); wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w koło, podzielić na trójkąty; na szerszą część trójkąta nałożyć dżem/jabłko/nutellę ... co lubicie, i zwijać w rogale; zostawić do napuszenia, po czym posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka i piec w 200st. przez ok. 12min (niech się zarumienią); studzić na kratce; można polukrować
smacznego!
Ja mam trochę inny przepis.Wychodzi z niego 64 rogaliki średniej wielkości i nie trzeba czekać do wyrośnięcia.Niestety najlepsze są w tym dniu w którym się piecze.Na drugi dzien nie maja juz takiej świeżości.Musze spróbować z twojego przepisu
OdpowiedzUsuńnigdy nie zjedlibyśmy 64 rogalików w jeden dzień, trzydziestu też nie dajemy radę, ale rogaliki z mojego przepisu są świeże i na drugi dzień, nawet na trzeci dzień są dobre, także polecam! :o)
OdpowiedzUsuńMy też nie zjadamy takiej ilości:P Dlatego ubolewałam nad tym,że tak szybko czerstwieją :D
OdpowiedzUsuń